Veel verrassingen voor de Frankrijk liefhebber

Bezienswaardigheden

Het dorp van Renoir - Essoyes

Op 12 km van Cunfin kronkelt de rivier de Ource door Essoyes. In de lente en zomer zijn de huizen en bruggetjes prachtig versierd met bloemen. In dit charmante dorpje treedt je in de voetsporen van Auguste Renoir (1841-1919), een van de grootste impressionisme schilders. Zijn vrouw, Aline Charigot, werd in Essoyes geboren. Dankzij haar heeft hij dit dorpje ontdekt. Als Parijzenaar vond hij hier veel inspiratie.

In 1895 kocht hij een huis in Essoyes en in 1906 bouwde hij een atelier waar hij iedere zomer terug kwam. Sinds 3 juni 2017 is het gerenoveerde familiehuis voor bezoek geopend. Hier waren gedurende het afgelopen hoogseizoen twee originele werken tentoongesteld. In het Espace des Renoir maak je kennis met de kunstschilder en zijn atelier. Met behulp van een filmpje kom je van alles te weten over het leven van de schilder en zijn familie. Tijdens de in het dorp uitgezette wandeling kom je onder meer langs de plaats van het bekende schilderij 'Les Laveuses'. Je bezoekt zijn woonhuis en atelier. Tot slot voert de wandeling je langs het kerkhof en de grafzerk van het echtpaar Renoir.

Gedurende de maanden december, januari en februari is zowel het Espace als het woonhuis gesloten.

renoir-essoyes

 

Route du Champagne

De Champagne wordt voor honderd procent geproduceerd, geoogst en gemaakt in de duidelijk begrensde Champagne streek van Frankrijk. De druiven waarmee de Champagne gemaakt wordt hebben absoluut unieke eigenschappen die het resultaat zijn van de specifieke geografische ligging van een specifieke grond met een specifiek klimaat. De Champagne wordt bereid en gemaakt door natuurlijke gisting in de fles. Hierbij gelden vaste regels op alle stadia van het productieproces. Alleen dan mag de naam ‘Champagne’ gebruikt worden.

In de regio zijn veel Champagne huizen en coöperaties. Wij hebben een goede relatie met de coöperatie Charles Clement in Colombé le Sec, op 30 km van Cunfin. Hier wordt een Champagne geproduceerd op basis van druiven die met veel passie worden geteeld en geoogst. Je kunt alles te weten komen over Champagne door een bezoek te brengen aan het veld, een rondleiding door de coöperatie en natuurlijk verschillende Champagnes te proeven.

champagne-charles-clement

Chapelle Sainte Anne

De kapel en de bron Sainte Anne, gesticht door Simon, Comte van Bar sur Aube, is een oord van stilte en pelgrimage. De huidige kapel is gebouwd in 1837. Zij is eigendom van het dorp en met hulp van vrijwilligers gerestaureerd. Achter de kapel bevindt zich de tombe van Sainte Anne. In het hart van het immense bos, vind je een prachtige flora en fauna. Een arboretum geeft je informatie over van de vele boomsoorten die er te vinden zijn. In de onmiddellijke nabijheid ligt de voet van de eik waar Sint Bernardus de kruistocht heeft aangekondigd. Aan de voet van de heuvel ontspringt de Landion, die door Cunfin stroomt. Het water van de Sainte Anne bron had de reputatie helend te zijn bij koorts, oogziekten en andere kwalen.

De kapel Sainte Anne ligt op wandelafstand (ongeveer 2 km) van onze chambres d’ hôtes.

 

Generaal De Gaulle

De Gaulle had al voor de Tweede Wereldoorlog een landhuis gekocht even buiten de dorpskern van Colombey les deux Eglises, op 34 km van Cunfin. Na zijn aftreden in 1969 trok De Gaulle zich meteen terug in zijn landhuis. Hij verliet Colombey alleen nog voor enkele excursies en voor een paar reizen naar het buitenland. Hij overleed onverwacht thuis op 9 november 1970 en werd op het plaatselijk kerkhof begraven. De grafsteen van De Gaulle en zijn echtgenote, vlak naast de kerk, is zeer eenvoudig en bevindt zich naast het graf van hun eerder overleden gehandicapte dochter.

Het landhuis La Boisserie, dat nog steeds eigendom is van De Gaulles familie, is nu een museum. Vanachter zijn werktafel kun je door een raam uitkijken op de heuvels, precies in de richting van Parijs. De begraafplaats is inmiddels voor veel Fransen een soort bedevaartsoord geworden, waarvan veel eretekenen getuigen. Op een nabijgelegen heuvel werd een reusachtig, 44 meter hoog, Kruis van Lotharingen opgericht ter ere van generaal De Gaulle.

In het memorial vindt je een uitgebreide tentoonstelling over de Gaulle en zijn gezin. De belangrijkste gebeurtenissen uit zijn leven zijn aansprekend in beeld gebracht en met behulp van een audio guide in het Nederlands toegelicht.

Het memorial is van 1 mei tot 30 september dagelijks geopend. Tussen 1 oktober en 30 april is het memorial op dinsdag gesloten en ook de hele maand januari is het dicht.

charles-de-gaulle

Troyes - prachtige stad in de Aube

Troyes ligt in de Champagnestreek op 64 km van Cunfin en het kan geen toeval zijn dat het historische centrum van deze stad de vorm heeft van een champagnekurk. Het historische hart van de stad is met haar schots en scheve, kleurrijke gebouwen echt prachtig. Je waant je even in de Middeleeuwen. Via smalle steegjes ontdek je mooie bouwwerken, zoals kathedraal Saint Pierre Saint Paul, basiliek Saint Urbain de Troyes en Centre Ville de Troyes. Wissel de smalle steegjes vooral ook af met een wandeling langs de Seine.

Het historische hart van Troyes biedt naast een labyrint van Middeleeuws pracht en praal een gevarieerd aanbod in winkels. Van bekende ketens en schattige Franse boetiekjes tot outletshops. Houd er rekening mee dat alle winkels, musea en kerken gesloten zijn op maandag! Daarom raden we het af om op maandag de stad Troyes te bezoeken.

troyes

 

Chaource - de kaas bij Champagne

Chaource ligt nog net in de Champagne op 47 km van Cunfin, maar behoort qua cultuur en landschap toch eigenlijk meer bij Bourgondië. Hier vind je geen graan en druivenranken maar grasland en koeien.
In Chaource maken ze dan ook geen wijn met bubbels, maar kaas. En die is heerlijk. De kaas combineert overigens uitstekend met Champagne. Het dorp heeft bovendien een kerk met bijzondere beelden.

chaource

Langres vestingstad

Met zijn hoge omwalling, indrukwekkende vestingtorens en vele kerktorens verrijst Langres als een trots fort aan de poorten van de Champagne en de Bourgogne. Volg de 3,5 km lange rondweg op de wallen, die in de loop der eeuwen gespaard is gebleven, en geniet van het grootse panorama.

Begeef u in het labyrint van straatjes en overdekte passages, en laat u vertellen over de geschiedenis van de stad. Monumenten uit de Oudheid, het mozaïek van Bacchus en levendige sculpturen, getuigen van het Gallo-Romeinse verleden. Het stratenpatroon en de imposante kathedraal roepen de Middeleeuwen in herinnering.
Langres is niet alleen bekend als stad maar ook om zijn heerlijke Langres kaas. Langres ligt 75 km van Cunfin, 45 minuten rijden.

langres

 

Abbaye de Clairvaux

De Abdij van Clairvaux is een voormalige cisterciënzerabdij in de gemeente Ville-sous-la-Ferté op 16 km van Cunfin. De abdij is gelegen in het dal van de rivier de Aube. Daarvan is ook de naam van de abdij afgeleid. De abdij werd in 1115 gesticht door de heilige Bernard van Clairvaux. In de tijd van St. Bernard bloeide de cisterciënzerorde.

De abdij werd opgeheven in 1792, als gevolg van de Franse Revolutie, waarna het een armenhuis werd. Nog later werd het een tucht- en verbeterhuis. Wanneer je deelneemt aan de rondleiding kun je zien onder welke erbarmelijke omstandigheden de gevangen leefden. De abdijgebouwen doen tegenwoordig dienst als moderne gevangenis.

clairvaux

Lac du Foret d’Orient

Meer dan 70 plassen vormen samen waarachtige watertuinen. De vele paden geven voetgangers en fietsers toegang tot dit immense en uitzonderlijke stukje natuur om het in enkele dagen goed te leren kennen. Een fantastische kennismaking met bossen vol haagbeuken en eiken, wallenlandschappen, dennenbossen, de mooie dorpjes van de Aube, het klotsen van water langs de oevers van de meren, en een gevarieerde flora en fauna die in perfecte harmonie samenleven.

foret-d-orient

 

Nigloland

Nigloland is een gezellig attractiepark gelegen in Dolancourt op 32 km van Cunfin. Het park is opgericht door de twee broers en voormalig kermisexploitanten, Patrice en Philippe Gélis. Het park opende zijn deuren op 13 juni 1987.

De naam van het park is afkomstig van het woord ‘niglo’ wat egel betekent in het Romani, de taal van de Roma. Het park trekt jaarlijks meer dan 500.000 bezoekers.

nigloland