• Nederlands
  • Français
  • English
  • Deutsch

Achter de schermen bij Sainte Anne

Over ons

Even voorstellen

Hoe snel kan het gaan? Eind 2013 ontmoetten wij elkaar. De vragen over wat we belangrijk vinden in dit leven, onze toekomst samen en gelukkig zijn of worden in datgene wat we doen, waren terugkerende thema’s. Het bleek het begin van een stroomversnelling. In 2015 besloten we het roer volledig om te gooien, nog niet wetend waar dat nieuwe schip ons heen zou brengen. We waren koersvast want oktober 2016 was de aankoop van ons huis in Cunfin een feit. De verbouwing vorderde snel. Op 13 april 2017 maakten we onze laatste werkdag, lieten Nederland achter ons en openden op 1 mei 2017 onze Chambres d’hôtes.

Daarmee hebben we de zekerheid van een vaste baan en het jachtige leven ingeruild tegen een leven in het rustige dorpje Cunfin. De stress, de drukte op de weg, het vergaderen, alles heeft plaatsgemaakt voor onze ‘micro-entreprise’. Tijdens onze eerste seizoenen hebben we mogen ervaren hoe het is om gasten te ontvangen in ons eigen huis. De topdrukte in juli en augustus en de rustigere winter. Een prachtige afwisseling. We hebben kennis gemaakt met ons dorp en haar bewoners en ontdekken ook zelf steeds weer nieuwe dingen in onze regio.

Afscheid van stress betekent natuurlijk ook verder weg van de kinderen, de familie, vrienden en oud-collega’s. Wij zijn echter meer dan tevreden met onze keuze en genieten dagelijks van het samen werken, de ontmoetingen met de gasten en de nieuwe omgeving. De afstand naar Nederland is goed te overbruggen en als we daar zijn, worden we met open armen ontvangen en zijn de bezoekjes zeer waardevol.

Et si tu n'existais pas

Op deze pagina geven we je een inkijkje in ons leven en onze weg naar Sainte Anne.

 

Een houten bank
onder een boom
de lucht is blauw
het leven loom
twee warme zielen
in een droom
de tijd staat stil
onder een boom

Bron gedicht: Marnix Pauwels, Amsterdam
Foto Plateau Blu Fontette: Johannes Timmermans, Bemelen

De verbouwing

Een huis kopen in Frankrijk en verbouwen. Een veel gehoorde opmerking is: “oh,een ik vertrek verhaal”. Maar wij waren gelukkig niet interessant voor een TV programma waarin toch veelal de 'bloopers' te zien zijn.

Onze verbouwing liep op rolletjes dankzij de professionele aanpak van de mannen van Eleven Renovation. We kregen op 11 oktober 2016 de sleutels van ons huis en de verbouwing startte op 7 november. In een razend tempo werden de bestaande kamers voorzien van sanitair. Op de zolder ontstond een prachtige kamer met een royale badkamer. Afvoeren werden gemaakt, een nieuwe warmwatervoorziening en het elektra werd gedeeltelijk vernieuwd. En dat alles in nog geen 2,5 maand want in januari 2017 was de verbouwing klaar en konden we zelf aan de slag met potten verf en laminaat.

Om de twee weken schoof een andere hulptroep bij ons aan. Klussen, gezelligheid en lekker eten tegelijkertijd. Zonder al die hulp was het ons nooit gelukt om op 1 mei 2017 ons eerste seizoen te kunnen starten.

Klik hier voor de foto's van de verbouwing.

 

Overstroming januari 2018

In Cunfin regende het in december 2017 ontzettend veel. Achter ons huis bevindt zich een heuvel en daarboven een groot plateau. Aan de overzijde van de straat stroomt een beekje, le Landion. In januari kon de grond de grote hoeveelheid water, die vanaf het plateau naar beneden komt, niet meer afvoeren. Ook de Landion trad buiten haar oevers. Het grondwater kwam in huis door alle kieren, gaten en voegen omhoog. Er was geen houden aan. Zowel op 5 als op 22 januari 2018 hadden we 10 cm water in huis.

Het was een onverwachte verrassing, maar tegelijkertijd ook een gebeurtenis waarbij we meer dorpsgenoten leerden kennen. De hulp die ons werd aangeboden was hartverwarmend. Het resultaat is dat ook onze inburgering in een stroomversnelling kwam. We hebben aan de overstroming een mooie herinnering overgehouden.

Sponsoring Villa Pardoes

Als Sainte Anne dragen wij Villa Pardoes een warm hart toe. Villa Pardoes is een sprookjesachtige vakantieverblijf naast de Efteling. Gezinnen met een ernstig, mogelijk levensbedreigend ziek kind wordt hier een écht onvergetelijke gratis vakantie.

Gérard heeft zich jarenlang ingezet voor dit prachtige initiatief. Zowel vanuit zijn werk bij Smeding als vrijwillig. Vanuit Frankrijk willen we een kleine bijdrage blijven leveren aan dit prachtige initiatief. In ons gastenverblijf staat Pardoes met daarnaast een spaarpot. Onze gasten kunnen een bijdrage in de pot stoppen. Het geld dat we zo inzamelen is bestemd voor de aanschaf van Pardoes poppen. Elk ziek kind krijgt aan het einde van de vakantie zo’n pop mee. Als prachtige herinnering maar ook als ‘anker’ om, als het moeilijk is, terug te kunnen denken aan de mooie tijd in Villa Pardoes.

November 2018 boekten we € 500,- euro aan sponsorgeld over naar de rekening van Villa Pardoes.

Villa Pardoes

 

Logo Sainte Anne

Ons beeldmerk is ontworpen door Marjo Peeters, Ontwerpburo M. Het bestaat uit een hart dat is opgebouwd uit een groen blad en een blauwe druppel. Het groene blad staat symbool voor gezond eten. De blauwe druppel voor de lokale bron (Sainte Anne) maar tegelijkertijd ook voor 'terug naar je innerlijke bron'. Samen vormen ze een hart. Een ‘hart voor jezelf’, voor onthaasten, genieten en tegelijkertijd gezond leven en goed zorgen voor lichaam en geest. De vlinder associeert een vrij leven. ‘Fladder’ je dromen achterna.

Door de schuine plaatsing en de semitransparantie, lijkt het logo ook op een vlinder. Deze staat symbool voor een vrij leven. ‘Fladder’ je dromen achterna.

Ontwerpburo M

Wie doet je wat,
als je blijft vliegen
met je eigen vleugels,
als je de koers
blijft varen van je hart,
als je contact houdt
met je eigen teugels,
en je geen centimeter
afwijkt van je pad:
wie doet je wat?

Bron gedicht: Marnix Pauwels, Amsterdam
Foto Route Les Fosses: Johannes Timmermans, Bemelen